zaterdag 12 april 2014

Lemon curd , scones en clotted cream



Als afsluiter van de 'citroen' week hebben we voor jullie Lemon curd.

Heerlijk voor bij een high tea,(vandaar ook het scones recept erbij) ook erg lekker op de gezinstafel (ook met scones) maar je kan het ook op een plakje cake smeren, door je yoghurt heen doen, als vulling voor je taart gebruiken,op koekjes en zelfs op brood smeren.

Lemon Curd voor 2 jampotten (600 mililiter)



  • 110 gram ongezouten (room)boter
  • 3 eieren
  • 225 gram suiker
  • 3 citroenen
Rasp de citroenen en pers de citroenen uit.

Verwarm de boter 2-3 minuten tot alles is gesmolten

Mix de eieren, suiker, citroen(rasp en sap) door elkaar en voeg dit aan de gesmolten boter toe.
Nogmaals goed roeren

Zet het mengsel in de magnetron en verwarm dit 5 minuten op de hoogste stand.(roer tussentijds 2-3 keer door met een vork. PAS OP: HEET)

Het mengsel is dik genoeg/klaar als het na indopen van een lepel daaraan blijft hangen.

Giet de hete lemon curd in de potjes

(Keer de potjes met de hete lemon curd om, zodat het vacuüm trekt. Daardoor kan je het langer bewaren. Omdat er geen conserveringsmiddelen inzitten , is het minder lang houdbaar dan gekochte lemon curd)

Zet de potjes als ze zijn afgekoeld in de koelkast en gebruik ze direct in een recept of eet het op.
Is het teveel? je kan het ook invriezen, de lemon curd bevriest niet helemaal hard, dus je kunt de inhoud uit het bakje scheppen. Het ontdooit snel.

Clotted cream
  • 125 mililiter slagroom
  • 3 zakjes vanille suiker
  • 250 gram mascarpone
Slagroom en vanille suiker, licht kloppen en dit rustig door de mascarpone roeren

Scones
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 4 theelepels bakpoeder
  • 65 gram koude boter
  • 65 gram witte basterd suiker
  • mespunt zout
  • 125 milliliter melk (en extra om mee te besmeren)
  • Bloem om je werkblad mee te bestuiven
Je kunt het deeg een dag van te voren maken en dan afgedekt in de koelkast bewaren

Oven voorverwarmen op 200 graden
Meng het bakmeel,bakpoeder en mespunt zout door elkaar
Voeg de boter toe, tot het fijne kruimels worden
Voeg de basterdsuiker en de melk toe en kneed tot een samenhangend deeg
Bestuif je werkblad en rol het deeg (1cm dik) uit
steek er met een steker of een glas (diameter van 5 cm) cirkels uit
Doe hetzelfde met het deeg dat je over hebt (tot je 12 cirkels hebt)
Leg de cirkels op een met bakpapier bekleedde bakplaat en besmeer ze met melk
Bak de scones in 15 minuten gaar en goudbruin

Snijd ze horizontaal door, dan kan je de clotted cream erop doen en de lemon curd

het is ook lekker met jam.(aardbeien,abrikoos,framboos etc) 

Eet smakelijk!

Wat vonden jullie van de Lemon curd?

Bron: Smulweb


Geen opmerkingen:

Een reactie posten