zaterdag 29 maart 2014

Traditionele Challah broden

 Vandaag een try out recept voor het volgende weekend misschien.
 In Israël vieren ze op vrijdag avond sabbat avonden, ze delen dan ook samen het brood en de wijn (avondmaal ;

 Toen de avond was gevallen, lag hij samen met de twaalf aan voor de maaltijd. [21] Onder het eten zei hij tegen hen: ‘Ik verzeker jullie: een van jullie zal mij uitleveren.’ [22] Dit bedroefde hen zeer, en de een na de ander vroegen ze hem: ‘Ik toch niet, Heer?’ [23] Hij antwoordde: ‘Hij die samen met mij zijn brood in de kom doopte, die zal mij uitleveren. [24] De Mensenzoon zal heengaan zoals over hem geschreven staat, maar wee de mens door wie de Mensenzoon uitgeleverd wordt: het zou beter voor hem zijn als hij nooit geboren was.’ [25] Toen zei Judas, die hem zou uitleveren: ‘Ik ben het toch niet, rabbi?’ Jezus antwoordde: ‘Jij zegt het.’
     [26] Toen ze verder aten nam Jezus een brood, sprak het zegengebed uit, brak het brood en gaf de leerlingen ervan met de woorden: ‘Neem, eet, dit is mijn lichaam.’[27] En hij nam een beker, sprak het dankgebed uit en gaf hun de beker met de woorden: ‘Drink allen hieruit,[28] dit is mijn bloed, het bloed van het verbond, dat voor velen wordt vergoten tot vergeving van zonden. [29] Ik zeg jullie: vanaf vandaag zal ik niet meer van de vrucht van de wijnstok drinken tot de dag komt dat ik er met jullie opnieuw van zal drinken in het koninkrijk van mijn Vader.’ [30] Nadat ze de lofzang hadden gezongen, vertrokken ze naar de Olijfberg.)


Je kan 1 groot brood maken met 12 knopen er in, of 2 broden (ook behoorlijk groot!) met 6 knopen
; die staan voor de 12 stammen van Israël)

Ingrediënten

1 zakje gist
1 grote theelepel suiker
300 milliliter lauw water
750-800 gram bloem
2 flinke theelepels zout
2 eieren (gesplitst)
2 eetlepels vloeibare boter

0 Meng het zakje gist en het suiker en 55 milliliter van het lauw warme water in een klein bakje en laat het 5      minuten rusten.
0 Meng in een grote schaal, het meel en zout met elkaar.
0 Vervolgens maak je daar een kuiltje in (bij het meel en zout) Daar doe je in:
                                                                                      - eierdooiers
                                                                                      - vloeibare margarine
                                                                                      - gistmengsel
                                                                                      - overige lauwe water
0 Meng alles met de handen door steeds een beetje meel naar het kuiltje toe te werken en daarna alles tot        een soepele bal kneden.
0 Laat die bal in de schaal liggen, een theedoek er over heen en minstens 1 uur laten rijzen.
0 Kneed nogmaals krachtig en laat het vervolgens 2 uur rijzen ( kan ook 1 uur, maar hij wordt luchtiger als je    hem wat langer laat rijzen.
0 Kneed het nog een keer krachtig, en verdeel het deeg in 2'en als je 2 broden maakt. en vervolgens deel je    de beiden stukken deeg in 3 strengen van ongeveer 35 centimeter.
0 druk de uiteinden tegen elkaar van de 3 strengen (per brood) en vlecht er 2 broden van.
0 Leg de 2 broden op een met bakpapier bekleedde bakplaat, bestrijk ze met het eiwit en laat ze vervolgens    nog 1 uur rijzen.
0 verwarm de oven op 180 graden
0 Bestrijk het deeg nogmaals met eiwit ( en als je wilt kun je er maanzaad of sesamzaad overheen strooien,      hoeft niet)
0 Laat ongeveer 20 minuten in de oven (verschilt per oven, gemiddelde tijd ligt rond de 25 minuten)

We zijn super benieuwd naar jullie broden!

Eet smakelijk & sabbath shalom

Geen opmerkingen:

Een reactie posten